Tar høyde for spesielle forhold ved fjellets fot

Det nye renseanlegget på Juvasshytta går snart inn i sin første vinterdvale. Med permafrost, tynn luft og lange pauser i tilførsel av avløpsvann er betingelsene for anlegget litt utenom det vanlige.

Foto: RAM Arkitektur AS, Lillehammer

Fjellpioneren Knud O. Vole bygde Juvasshytta i 1884, som overnattingssted for dagsturister til Galdhøpiggen, Nord-Europas høyeste fjell (2468.8 m). Fortsatt er Juvasshytta et populært reisemål og en tradisjonsrik bastion innen fjellturisme. Det nye renseanlegget er etter alt å dømme Europas høyest beliggende anlegg basert på biokulturer.

De siste årene er Juvasshytta blitt oppgradert og utvidet med konferansesal, bibliotek og utstillinger. Med økende belegg stilles også nye miljøkrav, og nylig installerte man Biovac SBR renseanlegg for inntil 120 gjester. I dag er det søskene Silje og Per Arne Vole, femte generasjon i rekken, som driver stedet. - Vi ønsket oss et anlegg som både tåler variabel belastning og i tillegg kan gå i dvale i lengre perioder. På grunn av ekstremt vær er vi nemlig nødt til å stenge hytta om vinteren, forklarer Per Vole.

Fordi anlegget ligger på nesten to tusen meters høyde over havet er det nødvendig med enkelte tilpasninger. Permafrosten gjør det nødvendig å plassere hele anlegget over bakkenivå. Anlegget er bygget inn og det er installert frostvakt for å beskytte bioreaktorene. - Anlegget ser ut til å fungere fint, snart skalker vi lukene for vinteren, så starter vi opp igjen i begynnelsen av mai, sier Per Vole.

Kontakt oss

Biovac har levert 250 større anlegg i Norge og resten av verden, og har en svært bred erfaring med forskjellige typer kundebehov. Trenger du løsninger for ditt vann og avløp? Ta kontakt med vår prosjektavdeling, så finner vi en god og problemfri løsning for ditt avløp. Ring oss på nummer 63 86 64 60, eller kontakt prosjektavdelingen i Biovac her.

MinirenseanleggSameie
Kun et steinkast unna Eidsvollsbygningen finner du "Biovac-kroken"

Langs en pittoresk grusvei i Eidsvoll kommune har naboer oppdaget verdien av samarbeid - også når det gjelder avløp. 

Les mer

MinirenseanleggEtterpolering
UV uten gjengroing - Robust løsning for bakteriefjerning

I mer enn 40 år har Biovac vært en ledende pioner innen avløpsteknologi, og vi har observert et økende behov for effektive og enkle etterpoleringsløsninger. Vi er nå stolte av å introdusere det nyeste tilskuddet til vårt sortiment - Biovac UV-Syklon. 

Les mer

MinirenseanleggSameieBefaring
En suksesshistorie i avløpsrensing 

I den lille bygda Vannfjord står innbyggerne overfor en utfordrende situasjon. Kommunen har pålagt alle husstander som ikke er koble til offentlig avløp, om å oppgradere sine avløpssystemer.  

Les mer

Små avløpsrenseanlegg ≤ 50 pe for rensing av avløpsvann fra hus og hytter. For inntil 10 boenheter (50 pe)

Store avløpsrenseanlegg > 50 pe. Både nyetableringer og rehabiliteringer. Fra 70 pe og oppover. Faller inn under kapittel 13 i Forurensningsforskriften.

Pumpestasjoner benyttes når du har behov for å flytte avløpsvann til kommunale eller private hovedledninger. Vi tilbyr også serviceavtale på våre pumpestasjoner gjennom vårt nettverk av serviceteknikere.